Ιστορία του συλλόγου

Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, ιδρύθηκε επίσημα το έτος 1961, από λίγους απλούς ανθρώπους, που λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί, ζούσαν αναγκαστικά σαν εσωτερικοί μετανάστες στην Αθήνα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να βοηθήσουν και τους συγγενείς τους στην Σχοινούσα. Οι άνθρωποι αυτοί νοιάστηκαν και για τους συμπατριώτες τους της Αθήνας, για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους να γνωρίζονται αλλά και για να βοηθούν το νησί τους με όποιο τρόπο μπορούσαν. Η αγάπη και η νοσταλγία για τον τόπο τους και τις παραδόσεις του, ήταν το κίνητρό τους.

1960 Schinousa


Η κατάσταση στο νησί, μέχρι την δεκαετία του 1980, υπήρξε πολύ άσχημη. Χωρίς καμία υποδομή, χωρίς στοιχειώδες λιμάνι. Τα πλοία της γραμμής εκτελούσαν ένα δρομολόγιο κάθε 15 ημέρες και οι επιβάτες μετά από ταξίδι μέχρι και 20 ωρών με κακές συνθήκες, έβγαζαν τους επιβάτες στο νησί με βάρκα. Η απομόνωση των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν εφιαλτική, η εργασία τους πολύ κουραστική, ιδιαίτερα των γυναικών και χωρίς υποστήριξη μηχανημάτων. Η οικονομία του νησιού ήταν κυρίως ανταλλακτική και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο ύδρευσης, ένα τηλέφωνο, 2 μαγαζάκια 1 ξενοδοχείο. Τα σκουπίδια τα πετούσαν στα χωράφια. Οι κάτοικοι γερασμένοι και απογοητευμένοι. Κύρια ασχολία τους η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Σχοινούσα ήταν ένα μικρό, φτωχό και άγνωστο στο ευρύ κοινό, νησί, με ελαχίστους κατοίκους, 86 για την ακρίβεια το 1985, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που «δικαιολογημένα» δεν προκαλούσε το κρατικό ενδιαφέρον και που το μέλλον της ήταν η βαθμιαία εγκατάλειψη και ερήμωση.   Τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου προσπαθούσαν με τις λίγες δυνάμεις τους να βοηθήσουν το νησί. Η κατάσταση όμως δεν άλλαζε στην ουσία.  Το 1985 ανέλαβε Διοικητικό Συμβούλιο, που στην πλειοψηφία του το στελέχωναν νέα σε ηλικία άτομα, με καλή εκπαίδευση, όπως Η Ελένη Νομικού, η Μαρία Κορωνέλλου, ο Ισίδωρος Νερούτσος, Ο αξέχαστος Σώζος Πρωτονοτάριος, ο Νικήτας Νομικός (Ορφανός), ο Γιάννης Νομικός (Αρχαίος), ο Θεοδόσης Σκαρλάτος. Η αξέχαστη Βούλη Δουλφή, η Χριστίνα Γρίσπου και αργότερα άλλοι δραστήριοι συμπατριώτες, όπως ο αξέχαστος Αντώνης Μάνης, ο Αντώνης Κωβαίος, ο Γιάννης Νομικός του Γεωργίου, Η Κούλα Τριπολιτσιώτη, η Ελένη Μαρκουλή, ο Νικήτας Σίμος του Ιωάννου, η Πλυτώ Νερατζή, η Ρίτσα Σίμου και άλλοι σπουδαίοι συμπατριώτες,  Κύριο μέλημα, του Συλλόγου, ήταν η ανατροπή της απαράδεχτης αυτής κατάστασης και η προσπάθεια δημιουργίας  υποδομών και κινήτρων, σε συνεργασία και με τους Συλλόγους της Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Δονούσας, ώστε να ανακοπεί η μετανάστευση των νέων ανθρώπων και να ενθαρρυνθούν οι ξενιτεμένοι να επιστρέψουν στο νησί να εργαστούν και να επενδύσουν, όπως και έγινε.                

Schinousa 2


Το 1985 ήσαν 85 μόνιμοι κάτοικοι, τώρα  είναι πάνω από 200.

1. Πρώτο μεγάλο έργο του Συλλόγου, υπό την προεδρία του τότε προέδρου και νυν επιτίμου προέδρου του Συλλόγου, Κυρίου Νομικού Νικήτα του Ιωάννου, ήταν η δημιουργία ιατρείου, που να μπορεί ο εκάστοτε γιατρός να εξετάζει και να διαμένει εκεί. Το κτήριο έγινε με συνδρομές μελών και με την άδεια και παραχώρηση του οικοπέδου από τον Μητροπολίτη Σαντορίνης και νήσων. Το οικόπεδο αυτό με τα κτίσματα που υπάρχουν, ανήκει άτυπα στον Σύλλογο. Ο Σύλλογος για πολλά χρόνια, είχε την αποκλειστική ευθύνη για την συντήρηση του αγροτικού Ιατρείου. Βάψιμο, καθαριότητα επί σειρά ετών και τον εφοδιασμό του με διάφορα έπιπλα και όργανα, όπως μετρητή σακχάρου αίματος, φωτιστικά τηλεϊατρική, φάρμακα κλπ. Κατά τις θερινές περιόδους, εάν ως συνήθως, δεν υπήρχε γιατρός, το γιατρείο εξυπηρετούσε ο γιατρός πρόεδρος του Συλλόγου, που πάντα έφερνε στο νησί και μια σακούλα φάρμακα.

2. Βλέποντας στο μέλλον, το 1986 ξεκινήσαμε την δεντροφύτευση του νησιού με λεφτά του Συλλόγου και με χρηματική ενίσχυση από την τότε Νομάρχη Κυκλάδων Κυρία Ελισάβετ Παπαζώη με ποσό 600.000 δρχ. το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό του 1.200.000 δρχ. Τα δέντρα φυτεύτηκαν σε όλες τις παραλίες του νησιού, μέσα στο χωριό και κατά μήκος του δρόμου προς το Μερσίνι. Η εργασία αυτή ήταν δύσκολη και ανέλαβε να την εκτελέσει εργολάβος από την Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα τότε από τους ντόπιους. Πολύτιμη βοήθεια προσέφερε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Ιωάννης Γρίσπος, που με τις γνώσεις του και την αγάπη του για το πράσινο βοήθησε αποτελεσματικά τον εργολάβο. Έκτοτε η δεντροφύτευση συνεχιζόταν σχεδόν κάθε χρόνο, με χρήματα του Συλλόγου, με εξαίρεση το έτος 2010, που η Κοινότητα προσέφερε το ποσό των 3000 Ευρώ περίπου. Σήμερα όλες οι παραλίες του νησιού έχουν δέντρα, που τα χαίρονται οι ντόπιοι και τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

3. Κατανοώντας την ανάγκη των κατοίκων για διατήρηση των παραδόσεων και μετάδοση αυτών στην νεότερη γενιά, δημιουργήσαμε, με την βοήθεια του ικανού δασκάλου Μάκη Πιρπινιά, εξαιρετικά χορευτικά συγκροτήματα, που όπου παρουσιάζονται δημιουργούν τον θαυμασμό και βέβαια εκμεταλλευτήκαμε αυτά τα συγκροτήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί μας και αλλού και πάντοτε όπου εμφανίζονται συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

4. Με το επιχείρημα ότι αν δεν γίνει Γυμνάσιο και Λύκειο στο νησί, οι νέοι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να το εγκαταλείψουν, το υπουργείο παιδείας, αναγκάσθηκε να ιδρύσει Γυμνάσιο και Λύκειο. Η απόφαση του υπουργείου παιδείας, αρχικά  ήταν απόλυτα αρνητική, μετά από σχετικό αίτημα της Κοινότητας, λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών. Οι μαθητές ήταν 2. Ο Μιχάλης Γρίσπος και η Πλυτώ Νομικού. Τελικά χάρις στην επιχειρηματολογία που αντιπαραθέσαμε, το υπουργείο υποχώρησε και δημιούργησε το γυμνάσιο και αργότερα το Λύκειο. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον και οι διαμαρτυρίες των γονέων Γεωργίου Γρίσπου και Γεωργίου Νομικού του Νικολάου και της Πλυτώς. Η δημιουργία του σχολείου πιστεύουμε ότι είχε τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη του νησιού, γιατί συνετέλεσε στην παραμονή νέων οικογενειών στον τόπο. Εφοδιάσαμε το Δημοτικό σχολείο με παιδική χαρά και το Γυμνάσιο με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και βιβλία που ζήτησαν οι καθηγητές.

5. Συμβάλαμε αποφασιστικά στην αγορά και δημιουργία σκουπιδότοπου,με την παρέμβαση μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και ιδιαίτερα του Σίμου Νικήτα του Ιωάννου, στον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που είχε επισκεφθεί την Σχοινούσα. Βέβαια όταν αγοράστηκε ο σκουπιδότοπος ζητήσαμε από την Κοινότητα να γίνεται σωστή διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε. Πρόσφατα ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους αδελφούς Συλλόγους των Μικρών Κυκλάδων, ζητήσαμε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και τον βιολογικό καθαρισμό 3ης γενεάς.

6. Με έγγραφά μας ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από την κοινότητα να μη περνούν αυτοκίνητα και άλλα τροχοφόρα, μέσα από τις αμμώδεις παραλίες, να μην αποκλείονται οι προσβάσεις στις παραλίες, να κατασκευάζονται τα σπίτια με τον Μικροκυκλαδίτικο τρόπο.

7. Μέχρι κάποια εποχή ο Σύλλογος έπαιρνε και έστελνε δείγματα νερού για έλεγχο της ποιότητάς του. Έκτοτε δεν γνωρίζουμε εάν έγινε ή γίνεται σχετικός έλεγχος.

8. Επειδή δεν υπήρχαν εμπειροτέχνες στο νησί που να μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή κάποιου Κοινοτικού έργου, ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, την χορήγηση τίτλου εμπειροτέχνη και πραγματικά χορηγήθηκε σε αρκετούς συμπατριώτες. Αυτή η κίνηση έδωσε νέα πνοή στην προσπάθεια για ανάπτυξη του νησιού.

9. Με ενέργειες του Συλλόγου και με πειστική επιχειρηματολογία, χορηγήθηκε κατ’εξαίρεση, άδεια επαγγελματικής αλιείας σε συμπατριώτη μας.

10. Είχαμε ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια αναπτυξιακά και τουριστικά, στην Σύρο, την Ιθάκη, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, όπου προβάλλαμε το νησί και τα προβλήματά του και υποστηρίξαμε την ανάγκη, λόγω της υπεραλίευσης και του κινδύνου να εξαφανισθεί η υποθαλάσσια ζωή, να χαρακτηρισθεί η ευρύτερη περιοχή, Εθνικό θαλάσσιο προστατευόμενο πάρκο και η Κέρος χερσαίο πάρκο και το παλεύουμε ακόμα.

11. Πάντα το κύριο βάρος στις τουριστικές εκθέσεις, είχε ο Σύλλογος που η παρουσία του σ’αυτές είναι γνωστή σε όλους και μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις με έξοδα από την τσέπη μας.

12. Συμβάλαμε στον εξοπλισμό των 2 Ναών της Σχοινούσας, με διάφορα αναγκαία σκεύη, στην Αγιογράφηση, στην κατασκευή κτιρίου του Ναού της Ευαγγελίστριας στην Μεσσαριά, σε οικόπεδο που δώρισε στην εκκλησία η Ειρήνη Πράσινου του Μιχάλη.

13. Κατασκευάσαμε μαζί με την Κοινότητα, μετά από αίτημα του Ιερέα Φιλάρετου, πλακόστρωτο δρόμο στην Μεσσαριά.

14. Προμηθεύσαμε την Κοινότητα με βυτίο αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων.

15. Προσφέραμε οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας καθώς και σε συμπατριώτες που βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις.

16. Συμβάλαμε οικονομικά μαζί με την Κοινότητα για συντήρηση χωματόδρομων και του Νεκροταφείου.

17. Εξασφαλίσαμε κονδύλι 3.000.000 δρχ το έτος 1990. από το υπουργείο εσωτερικών όταν Υπουργός ήταν ο Κύριος Νίκος Κωνσταντόπουλος, για την μεταφορά του νερού, με μόνιμο δίκτυο, από το Μερσίνι στις Κοινοτικές δεξαμενές.

18. Με αποκλειστικά δικές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε την εκπόνηση μελέτης για το λιμάνι στο Λιβάδι, για ένταξη του έργου στα Κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα και για την ταχεία επιδιόρθωση του λιμανιού στο Μερσίνι με την μεγάλη συμβολή του Σίμου Νικήτα του Ιωάννου.

19. Με δημοσιεύσεις, επαφές, παραστάσεις, εκπομπές στο ραδιόφωνο συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, με site στο Internet κάναμε γνωστό στο ευρύτερο κοινό, Ελληνικό και ξένο το νησί μας, συμβάλλοντας έτσι στην ωρίμανση και επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για αναπτυξιακές επενδύσεις κυρίως στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και στην εν συνεχεία ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης.

20. Πραγματοποιήσαμε όλες τις καταστατικές υποχρεώσεις του Συλλόγου, όπως την ετήσια αρτοκλασία, την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση κοπής της πίτας, πληθώρα επιτυχών συνεστιάσεων, εκδρομές, έκδοση ημερολογίων, γενικές συνελεύσεις στην Αθήνα και στην Σχοινούσα. Καθιερώσαμε την αποστολή πρωτοχρονιάτικων δώρων στα παιδιά της Σχοινούσας και από το έτος 1990, τις Αυγουστιάτικες Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Σχοινούσα. Από το 2011, καθιερώσαμε την γιορτή της φάβας, που είχε μεγάλη απήχηση και ενεργή στήριξη από την πλειοψηφία των Σχοινουσιωτών. Πήραμε μέρος σε εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη, στην Τήνο, σε τηλεοπτικά κανάλια, σε τουριστικές εκθέσεις, σε εκδήλωση προς τιμήν του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στην Αντίπαρο, σε δήμους, σχολεία κλπ.

21. Η βελτίωση των άθλιων παλαιότερα  συγκοινωνιακών συνθηκών, οφείλεται κατά πρώτο λόγο, στις έντονες, συντονισμένες και τεκμηριωμένες, επίμονες και διαρκείς ενέργειες και των 4 Συλλόγων των Μικρών Νησιών, που έφεραν επιθυμητά αποτελέσματα. Σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, εξ αιτίας των ανεύθυνων πολιτικών, ο Σύλλογος μαζί με τους άλλους αδελφούς Συλλόγους των Μικρών Κυκλάδων και μαζί με την Ομοσπονδία Μικρών Κυκλαδονήσων, που αποτελείται από 17 Κυκλαδονήσια και που η δημιουργία της, οφείλεται κυρίως στην πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Επαγρυπνεί για την διατήρηση των σημερινών συγκοινωνιακών συνθηκών και για την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδυνάμου, δηλαδή του χαμηλού κόστους μεταφοράς επιβατών και τροχοφόρων.

22. Τροποποιήσαμε το καταστατικό του Συλλόγου και εντάξαμε στον Σύλλογο ως μέλη του, όλους τους μόνιμους κατοίκους, χωρίς υποχρέωση συνδρομής. Πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων ΟΣΥΜΙΚ.

23. Μετά από αίτημά μας, η Αγροτική Τράπεζα εγκατέστησε μηχάνημα κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων ATM

24. Αναπτύξαμε και προωθήσαμε τις σχέσεις μας με όλους τους ανθρώπους του νησιού και αναγνωρίσθηκε σε όλους η ανιδιοτελής βοήθεια που προσέφεραν στο νησί και στους κατοίκους, όπως ο αξέχαστος Μονουρί, ο αξέχαστος Χρήστος Μιχαηλίδης, ο αξέχαστος Ντίνος Κατσουρίδης, Ο αξέχαστος Αλέκος Νομικός, η οικογένεια Παπαδημητρίου. Ο Ντίνος Μαρτίνος, ο Βαγγέλης Νομικός του Μιχάλη. Η Ειρήνη Πράσινου του Μιχάλη, ο Αξέχαστος Αντώνης Γρίσπος, ο Φάνης Σίμος, Ο ιερέας Φιλάρετος. Η Ποθητή Μούρτζη, ο Νικήτας Σίμος του Αγγέλου.Αναζήτηση

Ο καιρός στη Σχοινούσα