Τουριστικά ενδιαφέροντα

Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν ήσυχα μέρη με παρθένες ομορφιές για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Διαθέτει συνολικά 15 παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, συναντάμε την παραλία Μερσίνι, το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, η Λιώλιου, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α.

Ένας μεγάλος κόλπος, απάνεμος, στη νότια πλευρά του νησιού. Το τοπίο είναι πανέμορφο με μικρά διαδοχικά κολπάκια που χωρίζονται με βράχια, για ήσυχες στιγμές. Υπάρχουν μικρές σπηλιές για σκιά στο Γκαγκάβι ενω στον διπλανό κολπίσκο, τον Κάμπο, δεν έχει σκιά. Απέχει περίπου 1,7χλμ απο τη Χώρα.
Μια όμορφη αμμώδης παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού. Τα αλμυρίκια κατα μήκος όλης της ακτής και τα ρηχά, τυρκουάζ νερά την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδάκια. Είναι μια παραλία που την πιάνει το μελτέμι, οπότε πριν ξεκινήσετε για εκεί, καλό είναι να τσεκάρετε τον καιρό...εκτός αν είστε σέρφερ! Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αλμυρός δε θα σας απογοητεύσει!!
Ένας μικρός πανέμορφος, απάνεμος κόλπος με θέα προς τη Νάξο στη δυτική πλευρά της Σχοινούσας. Υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν απο τον οικισμό της Μεσσαριάς (περίπου 15 λεπτά με τα πόδια). Για όσους αγαπούν την ηρεμία και το κολύμπι σε βαθιά νερά, είναι ο ιδανικός προορισμός. Δεν υπάρχουν δέντρα οπότε καλό είναι να φέρετε μια ομπρέλα για σκιά.
Αυτός ο κάβος βρίσκεται στα ανατολικά, απένατι απο την Κέρο. Υπάρχει ενα μικρό μονοπατάκι που ξεκινά από την παραλία του Λιόλου. Στην άκρη του κάβου σχηματίζονται τρείς πολύ μικροί κόλποι με πανέμορφα βότσαλα και γαλάζια νερά.
Μια αρκετά μεγάλη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού, με όμορφα μπλέ νερά και αμμώδη ακτή με μεγάλα αλμυρίκια. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μια ταβέρνα. Προσεγγίζεται με πεζοπορία 10 λεπτών από μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, με θέα στην Κέρο, βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία με τυρκουάζ νερά και αμμώδη ακτή, ιδανική για οικογενειες με παιδάκια μια και τα νερά είναι ρηχά. Υπάρχουν Αλμυρίκια για σκιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ένα εστιατόριο με όμορφη θέα προς τη θάλασσα. Απέχει απο τη Χώρα περίπου 2χλμ.
Το Μερσίνι είναι το λιμάνι της Σχοινούσας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι αρκετά απάνεμο. Απέχει 1χλμ απο τη Χώρα και συνδέεται με αυτή με ασφαλτόδρομο. Στην πίσω μεριά του λιμανιού, βρίσκεται η παραλία 'Πίσω Αμμος' με όμορφα αλμυρίκια για σκιά. Στην ακτή υπάρχουν δυο καφέ -εστιατόρια, με νόστιμες σπεσιαλιτέ και όμορφη θέα προς τη θάλασσα.
Αυτή η παραλία είναι η συνέχεια της παραλίας του Λιόλου προς τα αριστερά με ενδιάμεσα να μεσολαβεί μια βραχώδης ακτή. Ειναι μικρή, χωρίς σκιά, με πολύ όμορφα γαλάζια νερά και καταπληκτική θέα προς το Κουφονήσι και την Κέρο.
Μια μικρή φυσική σπηλιά στα ανατολικά με θέα προς την Αμοργό. Υπάρχει μονοπατάκι απο την παραλία του Αλμυρού που οδηγεί σ'αυτή την πανέμορφη παραλία. Ιδανική για αυτούς που αγαπούν τη φύση και την ηρεμία.
To Σιφνέϊκο βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Είναι ένας πανέμορφος κόλπος με καταγάλανα νερά αλλα δεν έχει παραλία. Υπάρχει ενα δύσβατο μονοπάτι απο την Πίσω Άμμο του λιμανιού ενω υπάρχει και θαλάσσια πρόσβαση με το τουριστικό σκαφάκι της Σχοινούσας.
Το Τσιγκούρι είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Σχοινούσας και απέχει μόλις 450 μέτρα από τη Χώρα. Είναι μεγάλη παραλία με άμμο και αλμυρίκια για σκιά σε όλο το μήκος της παραλίας. Κοντά στην ακτή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο με καταπληκτική θέα προς Ηρακλειά και Ίο ενώ πάνω στην παραλία υπάρχει beach bar/εστιατόριο. Μπορείτε να φθάσετε και με τα πόδια σε 5 λεπτά ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα.
H Φειδού είναι ένα μικρό, ακατοίκητο νησάκι στη νότια πλευρά του νησιού. Έχει μια καταπληκτική παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά. Η πρόσβαση γίνεται μόνο απο θάλασσα. Το τουριστικό σκαφάκι που υπάρχει στη Σχοινούσα μεταφέρει τουρίστες σ'αυτό το νησί για μπάνιο.
Ο κόλπος της Φουντάνας έχει τρείς μικρές παραλίες και βρίσκεται στα βοριοανατολικά. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την άγρια ομορφιά,το φυσικό τοπίο, ενώ η θέα προς τα νησιά της Κέρου και του Κάτω Κουφονησίου είναι πανέμορφη. Της ημέρες που έχει άπνια, είναι ιδανικά για χαλάρωση και ηρεμία.
Στη βόρεια πλευρά της Σχοινούσας βρίσκεται το Φυκιό. Μια μικρή παραλία, ιδανική για αυτούς που αποζητούν την ηρεμία και αγαπούν την πεζοπορία. Λίγο πριν απο τον οικισμό της Μεσσαριάς, υπάρχει δρόμος προς τ'αριστερά (περίπου 20 λεπτά με τα πόδια) που βγάζει σ'αυτό το μαγευτικό τοπίο. Τις μέρες που δε φυσάει, είναι καταπληκτικό μέρος για κολύμπι.
Μια πανέμορφη παραλία στα βοριοανατολικά της Σχοινούσας με καταγάλανα νερά και θέα προς την Αμοργό. Είναι κοντά στον δεύτερο οικισμό του νησιού, τη Μεσσαριά. Τις μέρες που δε φυσάει, η λευκή άμμος, τα τυρκουάζ νερά και ο αμμόλοφος στο πλάϊ  της παραλίας συνθέτουν ενα τροπικό τοπίο. Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ενα μονοπατάκι που βγάζει σε ενα πολύ μικρό κολπίσκο με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά που λέγεται "του παπά τ'αυλάκι".

Αναζήτηση

Ο καιρός στη Σχοινούσα