Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 23:35

6η Γιορτή Φάβας Σχοινούσας


IMAGE.ARTICLE6η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα: Η Αναγέννηση μιας καλλιέργειας

Υπάρχει μία γιορτή που γίνεται κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου και τη γνωρίζουν λίγοι και καλοί! Αναφερόμαστε στη Γιορτή Φάβας, που διοργανώνεται στη Σχοινούσα και είναι αφιερωμένη στο τοπικό προϊόν του νησιού, το φάβα, όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Πρόκειται για ένα αγροτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με μεγάλη παράδοση στο νησί. Η καλλιέργεια του φάβα δεν είναι εύκολη, καθώς το φυτό είναι ευαίσθητο και η όλη διαδικασία παραγωγής του γίνεται με το χέρι. Μαζεύεται πολύ πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος, διαφορετικά σπάει από τη ζέστη και μαραίνεται.
 
Οι εμφανείς δυσκολίες οδήγησαν τους ντόπιους να εγκαταλείψουν για χρόνια την παραγωγή του φάβα, ευτυχώς όμως οι παππούδες είχαν κρατήσει λίγους σπόρους, για να φυλάξουν το «χρυσάφι του νησιού». Τους σπόρους παρέλαβαν οι νέοι πλέον παραγωγοί, οι οποίοι συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνογνωσία δημιούργησαν την εξαιρετική φάβα με την ελαφριά καπνιστή γεύση, που όλοι μιλούν για αυτήν!

Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, να πούμε ότι η καλλιέργεια της φάβας αναγεννήθηκε και μαζί με αυτήν αναγεννήθηκε και ολόκληρη η ζωή στο νησί. Οι κάτοικοι της Σχοινούσας πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν τη σημασία του ιδιαίτερου αυτού καρπού για τον τόπο τους, για αυτό και το 2012 αποφάσισαν να διοργανώσουν για πρώτη φορά μία γιορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στο φάβα. Έτσι, δημιουργήθηκε η περίφημη Γιορτή Φάβας, το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού!

Επειδή λοιπόν πρόκειται για πανηγύρι, τη φετινή γιορτή παρουσιάζει ένα νέο «πρόσωπο»! Το εμπνευσμένο λογότυπο απεικονίζει στην ουσία την ίδια τη Σχοινούσα να γιορτάζει κρατώντας μαντήλι στο χέρι. Για να αναγνωρίσετε τη φιγούρα, δεν έχετε παρά να περιστρέψετε το λογότυπο 180° και ιδού… το νησί της φάβας!

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει την πεντανόστιμη φάβα Σχοινούσας, ελάτε στην 6η Γιορτή Φάβας την Παρασκευή 30/6/2017 και το Σάββατο 1/7/2017!
Τις δύο αυτές μέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παραδοσιακά εδέσματα φάβας, να γνωρίσουμε τα λαογραφικά έθιμα του νησιού αλλά και να γλεντήσουμε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική με τον Νίκο Οικονομίδη, την Κυριακή Σπανού, τον Παναγιώτη Βέργο, τον Αργύρη Ψαθά, τον Μιχάλη Πράσινο και τον Κώστα Δεμέναγα!

Το σημαντικότερο όμως είναι η πολύτιμη γνωριμία που θα αποκτήσουμε τόσο με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους του. Παραδοσιακές νησιωτικές φιγούρες, γυναίκες και άντρες, πρόθυμοι να ανοίξουν τα σπίτια τους, να μας κεράσουν γλυκό του κουταλιού και κρύο νερό και να μας μιλήσουν για την ιστορία τους.

Η Γιορτή Φάβας λοιπόν είναι η γιορτή των ανθρώπων της Σχοινούσας και του αγώνα τους να αναδείξουν αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς… το φάβα!

Ο καιρός στη Σχοινούσα